- Enkele grote namen uit de Amerikaanse beleggingswereld zijn tamelijk eensgezind in hun oordeel over de aandelenmarkt.
- Ray Dalio, Carl Icahn, Scott Minerd en Jeremy Grantham waarschuwen unisono voor meer pijn voor de beurs op de korte termijn.
- De brede S&P 500-index staat dit jaar al op een verlies van meer dan 20 procent.
- Lees ook: Beurs dreigt door bodemniveaus van juni te zakken: dit zijn de volgende richtpunten
Aandelenmarkten hebben het momenteel zwaar, maar niet iedereen is pessimistisch. Neem beursstrateeg Tom Lee van adviesbureau Fundstrat. Die schreef afgelopen week in een rapport dat de brede S&P 500-index voor Amerikaanse aandelen eind dit jaar op 5.100 punten kan staan.
Een gedurfde prognose, want afgelopen vrijdag zakte de S&P 500 diep weg tot een niveau van onder de 3.700 punten. Lee denkt echter dat de Amerikaanse centrale bank de rente minder agressief gaat verhogen, zodra de Amerikaanse inflatie gaat afzwakken.
Ook beursstrateeg Barry Bannister van zakenbank Stifel gokt op een eindejaarsrally voor de beurs in het slotkwartaal van 2022. Hij wijst er daarbij op dat aandelen het historisch gezien in de periode tussen november en mei relatief goed doen. Het koersdoel van Bannister voor de S&P 500-index voor eind 2022 staat op 4.400 punten.

Hoewel er dus een aantal bekende beursexperts zijn op Wall Street die het zonnig inzien voor de aandelenmarkt, groeit de consensus onder enkele van de meest gerespecteerde beursgoeroes in de VS dat het er de komende maanden niet goed uitziet voor de aandelenmarkt.
Afgelopen week leek onder beleggers het besef in te dalen dat het de Amerikaanse centrale bank wel degelijk menens is bij het bestrijden van de inflatie: rentes stegen op obligatiemarkten en aandelen kregen flinke klappen.
Lees ook: Beurs dreigt door bodemniveaus van juni te zakken: dit zijn de volgende richtpunten
Onlangs lieten de nogal pessimistisch gestemde topbeleggers Ray Dalio, Jeremy Grantham, Scott Minerd en Carl Icahn van zich horen. Bekijk het overzicht met hun meest saillante uitspraken hieronder.
Ray Dalio, oprichter van hedgefonds Bridgewater Associates

Ray Dalio is de oprichter van Bridgewater Associates, het grootste hedgefonds ter wereld. Afgelopen week gaf bij het MarketWatch Best New Ideas in Money Festival aan dat aandelen voor een tweevoudige uitdaging staan.
De eerste dreiging komt van stijgende rentes, als gevolg van het beleid van de Amerikaanse centrale bank om de rente voorlopig agressief te verhogen. Een hogere rentevergoeding voor veilige obligatieleningen maakt vastrentende waarden relatief aantrekkelijk vergeleken met meer risicovolle beleggingen zoals aandelen.
De tweede uitdaging ligt bij de ontwikkeling van de bedrijfswinsten. De kans is groot dat die last krijgen van de afkoelende economie. En voor beleggers zou druk op de bedrijfswinsten uiteraard geen goed nieuws zijn. "Ik geloof dat hogere rentes de bedrijfswinsten en de economie gaan raken", gaf Dalio aan.
Jeremy Grantham, oprichter van vermogensbeheerder GMO

Beursveteraan Jeremy Grantham staat bekend als een expert op het gebied van zeepbellen op de beurs. De oprichter van vermogensbeheerder GMO sprak op 7 september bij het Reuters Global Markets Forum. Daarbij nam Grantham geen blad voor de mond.
"De huidige situatie ziet er voor de wereldeconomie gevaarlijker uit dat ten tijde van de financiële zeepbel van 2007", gaf Grantham aan.
Volgens Grantham kan de brede S&P 500-index vanaf het piekniveau van januari dit jaar uiteindelijk bijna 40 procent dalen.
Eind augustus sprak Grantham van de vierde "superzeepbel" op de beurs in de afgelopen honderd jaar, waarbij de waardering van aandelen een afwijking toont van 2,5 standaarddeviaties ten opzichte van het historische gemiddelde, volgens de waarderingsmodellen van GMO.
"Elke beurscyclus is uniek, maar historische vergelijkingen suggereren dat het ergste dit keer nog moet komen", schreef Grantham in augustus.
Scott Minerd, chief investment officer bij Guggenheim Investments

Scott Minerd is hoofd beleggingen bij vermogensbeheerder Guggenheim Investments. Ook hij is van mening dat de waardering van aandelen te hoog is, gelet op de torenhoge inflatie.
Begin deze maand tweette Minerd dat aandelen op basis van historische waarderingen in de loop van oktober met zo'n 20 procent zouden moeten zijn gedaald. Sindsdien zijn de Amerikaanse beurzen zo'n 8 procent gezakt.

Afgelopen week ontraadde Minerd beleggers om aandelen bij te kopen, zolang de Amerikaanse centrale bank bezig is de rente te verhogen. "Als er gesproken wordt over een bodemniveau voor de beurs, moet je één ding niet vergeten: er is nooit een bodemniveau ontstaan op het moment dat de Federal Reserve nog bezig was met het verhogen van rentes", gaf Minerd afgelopen week aan bij tv-zender CNBC. "Dit loopt uit op een tranendal."
Carl Icahn, oprichter van Icahn Enterprises

Topbelegger Carl Icahn stelde afgelopen week ook dat de marktomstandigheden niet gunstig zijn. Hij is het wel eens met de Amerikaanse centrale bank dat de rente omhoog moet om de inflatie te beteugelen.
Icahn vindt dat de Federal Reserve zelf heeft bijgedragen aan het uit de hand lopen van de inflatie met het (te) lang volgehouden goedkoopgeldbeleid.
"Het moet nu eerst slechter gaan, voordat er verbetering kan optreden", zei Icahn afgelopen week bij het MarketWatch Best New Ideas in Money Festival. "Het ergste moet nog komen."